Savjeti o dresuri vašeg šteneta na jednostavan način

Štene je uvijek zadovoljstvo primiti u svoj dom. Ovi slatki mali nitkovi su prijateljski nastrojeni, smiješni, znatiželjni i nestašni, ali baš poput djece – ;} – , moraju se upoznati s osnovnim pravilima vašeg kućnog života kako bi se što lakše i lakše integrirali u vaš obiteljski život što ugodnije, na obostrano zadovoljstvo. Odgajanje vašeg šteneta može zvučati kao velika perspektiva – odakle početi?

Međutim, dresura šteneta ne mora biti naporna i naporna. Naprotiv, treniranje vašeg novog obiteljskog psa može biti lako i zabavno. Vaše štene dolazi u kompletu sa stavom. Za najbolje rezultate i najkraću krivulju učenja, sve što trebate učiniti je dosljedno, mirno i nježno primjenjivati svoje lekcije. Evo nekoliko savjeta za početak, trenirajući svoje štene na jednostavan način.

Kada prvi put dovedete svoje štene kući, sigurno će biti uzbuđeno i znatiželjno. Sve mu je novo. Prije nego što ga dovedete u kuću, položite nekoliko listova novina po kući. U njegovom uzbuđenju, nemojte se iznenaditi ako se negdje na podu dogodi nezgoda.

Tretiranje tepiha vodo odbojnim sprejom, prije nego što dovedete svog novog člana obitelji kući, može biti dobra investicija! Ako se dogodi nesreća na noši, nemojte se trgnuti na jadno malo štene… on ne zna da je to nepoželjno ponašanje. Umjesto toga, recite tihim, čvrstim glasom “Ne, ne…” i odvedite ga u novine. Doduše, djelo je već učinjeno, ali ako ga ne preplašite oštrim kažnjavanjima i pretjeranim krčenjem ruku, vaš će psić uskoro doći na zabavu, povezujući taj čin s novinama kao ljudima koji ugađaju ljudima.

Jedna od najzgodnijih karakteristika pasa je da imaju ugrađenu želju da vam udovolje, što zasigurno nije slučaj s mačićima! Imajte ovu činjenicu na umu kada počnete trenirati svoje štene. On – ili ona – vas intuitivno smatra gospodarom u ovoj vezi – osim ako svom štenetu ne date razloga da misli drugačije! Nikada ne koristite grub pristup kada trenirate svoje štene. Ako to učinite, on bi mogao kopati u petama ili vas se jednostavno bojati i manje voljan prihvatiti vaš program.

Ako budete strpljivi tijekom vrlo važnog razdoblja treniranja noše, olakšavate vam opterećenje u budućim lekcijama, kao što su treninzi ‘sjedenja’, ‘ostajanja’ i ‘pete’. Naravno, za vas je noša jedan od najmanje privlačnih aspekata treninga. S druge strane, pokušajte razmišljati o ovoj fazi kao o prilici da se povežete sa svojim novim štenetom. On radi samo ono što dolazi prirodno.

Pohvala za ‘ispravno’ ponašanje je poput zraka sunca u umu vašeg šteneta. U želji da udovolji, naučit će se “ispravno” ponašati i radosno uživati u vašim pohvalama. Ako se čini da je malo spor u usvajanju, nastavite biti strpljivi. Na kraju će to i dobiti. Pritom ćete ga zateći kako više pazi na vaše želje, samo zbog čistog zadovoljstva čuti vašu pohvalu.

Tijekom prvih nekoliko dana dopustite svom štenetu da istražuje, kako bi se upoznao s vašim domom. Vaš program treninga šteneta zahtijeva da ga pažljivo držite na oku. Žvakanje namještaja i omiljenog džempera vaše kćeri mora se obeshrabriti! Ključ uspjeha leži u tome da ostanete hladni, da komunicirate sa svojim štenetom mirnim i odmjerenim tonovima i dosljednom ponašanju.

Nakon što ste savladali obuku o nošenju, uvježbavanje vašeg šteneta da sluša jednostavne naredbe je prava stvar. Sada, vaše štene zna sve o najgorim prekršajima. Naučiti ga sjediti postaje lako. S malo keksa ili druge poslastice u ruci, gurnite njegov stražnji dio dok govorite “Sjedi!”. Sjedenje je prirodno za psa, ali on će vas sigurno voljeti još više kada dobije poslasticu za nešto tako lako!

Odgajati svoje štene je lako, kada budete strpljivi i dajte mu puno ljubavi!

Objavljeno dana