Liječenje raka pluća

Studeni je mjesec svjesnosti o raku dojke kao i Mjesec svjesnosti o raku gušterače i Mjesec svjesnosti o dijabetesu, a također je i mjesec svijesti o raku pluća. Uz rak dojke, rak gušterače i dijabetes, rak pluća je također problematična bolest koja pogađa mnoge ljude—to je vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u za bilo koju etničku pripadnost, i u prosjeku će zahtijevati oko 437 smrtnih slučajeva dnevno. Rak pluća postaje sve teže liječiti kako njegove faze napreduju, stoga je važno širiti svijest o ovom razornom stanju kako bi ljudi mogli spriječiti razvoj raka ili potražiti liječenje za rak pluća što je prije moguće.

Neki od simptoma raka pluća uključuju kašalj, bol u prsima, ramenima ili leđima, otežano disanje, iskašljavanje krvi, osjećaj promuklosti, oticanje lica i vrata, kronični bronhitis i upalu pluća, gubitak apetita i tekućinu u šupljini, što inhibira disanje. Ovi simptomi su povezani s ranijim stadijima raka pluća. Drugi simptomi se razvijaju kada se rak proširi na druge dijelove tijela. Kada metastazira rak pluća može utjecati na kosti, jetru i mozak.

Simptomi raka pluća koji zahvaćaju druge dijelove tijela mogu se sastojati od bolova u kostima i želucu, žutice, glavobolje, napadaja, mučnine i povraćanja. Razvoj raka pluća u velikoj je mjeri povezan s pušenjem – pušenje oštećuje stanice pluća izlažući ih kancerogenima, a oko 87% slučajeva raka pluća povezano je s pušenjem ili pušenjem pacijenta. Drugi uzroci raka pluća su izloženost radonu i azbestu, otrovnim tvarima koje se često nalaze u starim kućama koje nisu nedavno izgrađene.

Postoji mnogo vrsta liječenja raka pluća, a odabir opcije kompliciran je izbor koji ovisi o pacijentu, stadiju raka i lokaciji raka u plućima. Medicinsko liječenje raka pluća sastoji se od operacije, kemoterapije i zračenja, što su sve tehnike namijenjene uklanjanju raka ili ubijanju stanica raka. Ponekad ove opcije nisu privlačne ili ne djeluju za pacijente s rakom, pa bi mogli tražiti holistički tretman za rak pluća, koji se sastoji od raznih tehnika poput promjene prehrane, redovite tjelovježbe, aromaterapije i još mnogo toga.

U novije vrijeme istraživači su u potrazi za razvojem lijekova koji bi mogli pomoći u kontroli simptoma raka pluća. No, koju god metodu pacijenti odabrali, važno je da odmah započnu liječenje kako bi se učinkovitije borili protiv raka.

Objavljeno dana