Uzroci celulita: što trebate znati

Danas je poznato da alfa i beta receptori koji se nalaze na masnim stanicama imaju odlučujuću ulogu u razgradnji masti, te da stvaranje i skladištenje masti ovisi o učinkovitosti vezanja glukoze i slobodnih masnoća. kiseline kiseline i samo utjecaj na ove ključne čimbenike može pridonijeti stvarnom rješavanju takvog kozmetičkog problema kao što je celulit. Danas je poznato da alfa i beta receptori koji se nalaze na adipocitima (masnim stanicama) imaju odlučujuću ulogu u razgradnji masti (lipoliza), te da stvaranje i skladištenje masti (lipogeneza) ovisi o učinkovitosti vezanja glukoze i slobodnih masnoća. kiseline i samo utjecaj na te ključne čimbenike može pridonijeti stvarnom rješavanju takvog kozmetičkog problema kao što je celulit.

Adipocit – “mikrostroj” koji neprekidno radi

Oko 35 milijardi adipocita tvori masno tkivo kod žena, koje ima bitnu ulogu u tijelu, osiguravajući održavanje energetske ravnoteže.
Zahvaljujući kontinuiranoj aktivnosti, adipociti opskrbljuju tijelo potrebnom energijom i pohranjuju je za budućnost. Ova kontinuirana aktivnost temelji se na dva procesa s različitim, komplementarnim mehanizmima: faza lipogeneze, odnosno stvaranja i skladištenja masti, faza lipolize, odnosno razgradnje masti. Neravnoteža između ova dva procesa, lipogeneze i lipolize, među ostalim čimbenicima, uzrok je nastanka celulita.

Doista, prekomjerno nakupljanje masti dovodi do hipertrofije adipocita. Posljedica toga je niz pojava: kompresija krvnih i limfnih žila, praćena zadržavanjem vode u tkivu; degeneracija kolagenih vlakana, što rezultira nastankom fenomena „narančine kore“. Mnoge individualne karakteristike igraju ulogu u ovim manifestacijama: nasljedstvo, razdoblje hormonalnih promjena (pubertet, trudnoća, menopauza, itd.), Neuravnotežena prehrana, sjedilački način života i stres.

KLJUČNI ČIMBENICI KOJI ODREĐUJU PROCES LIPOLIZE: ALFA I BETA RECEPTORI.

Na adipocitima postoje dvije vrste hormonskih receptora koji kontroliraju proces lipolize: alfa i beta receptori. Ove dvije vrste hormonskih receptora funkcioniraju pod kontrolom odgovarajućih kateholaminskih hormona (epinefrin i norepinefrin), koji mogu biti aktivni na dva načina:

antilipolitičko djelovanje kada se vežu na alfa receptore (vidi sliku ispod), lipolitičko djelovanje kada se vežu na beta receptore (vidi sliku ispod). Kateholamini imaju veći afinitet za alfa receptore i stoga se mogu spontano vezati za njih. Štoviše, kod žena alfa receptori često prevladavaju na adipocitima koji se nalaze u stražnjici, bedrima i na unutarnjoj strani koljena; ovo objašnjava činjenicu da u adipocitima ovih žena antilipolitička aktivnost uvelike prevladava nad lipolitičkom aktivnošću.

I tek kada su svi alfa receptori zasićeni, odgovarajući hormoni se mogu prirodno vezati za beta receptore i počinje lipoliza. Ključni čimbenici u lipogenezi: kombinacija slobodnih masnih kiselina i glukoze Za lipogenezu su potrebne slobodne masne kiseline i glukoza da prodru kroz membranu adipocita, koji služe kao reagensi za sintezu masti u obliku triglicerida unutar stanice. Kako se nastale masti nakupljaju, adipocit se povećava u volumenu.

KAKO UTJECATI NA KLJUČNE ČIMBENIKE – LIPOGENEZU I LIPOLIZU A SAMIM I CELULIT.

Zaključak iz recenzije: protiv celulita je moguće boriti se pod uvjetom da istovremeno djelujemo na lipolizu i lipogenezu.

KAKO?

– Uzimanjem lijekova koji blokiraju “alfa 2 – receptore” kako bi aktivirali i potaknuli lipolizu.

Neke molekule, koje nazivamo “alfa 2 blokatorima”, mogu brzo blokirati pristup hormona alfa receptorima i tako spriječiti ispoljavanje njihove antilipolitičke aktivnosti. Kateholamini se u ovoj situaciji ne mogu vezati za alfa receptore, pa dolazi do njihovog prirodnog vezanja za beta receptore. Kao rezultat toga, aktivira se lipoliza.

– Ograničavanjem unosa glukoze u organizam u cilju regulacije lipogeneze. U nedostatku glukoze, slobodne masne kiseline se nemaju što vezati za stvaranje triglicerida. Stvaranje i skladištenje masti zapravo je ograničeno.

PUBERTET (pubertet): KRITIČNO RAZDOBLJE KOJE SE NE SMIJE NAPUSTITI

Prema podacima niza autora, čini se da svaka osoba od rođenja ima određenu količinu adipocita. Ovaj početni volumen masnih stanica može se razviti do puberteta, a zatim postaje konstantan.

Pubertet je kritično razdoblje. Kada djevojka postane žena, uspostavlja se ravnoteža hormonalnih procesa čija priroda igra odlučujuću ulogu u oblikovanju volumena adipocita. Pod utjecajem različitih čimbenika, uključujući hormonalne, oni mogu početi hipertrofirati, pa se od tog razdoblja počinje stvarati prekomjerno taloženje masnog tkiva, što završava pojavom znakova celulita.

Također je poznato da je pojava celulita usko povezana s genetskom predispozicijom: sa sigurnošću možemo reći da djevojka čija majka pati od celulita ima velike šanse da ga dobije.

Iz ovoga proizlazi da je vrlo važno poduzeti sve potrebne preventivne mjere kako bi se izbjegao nastanak celulita , počevši od pubertetskog razdoblja, od trenutka kada tijelo uđe u pubertet.

Objavljeno dana