Zimske gume

ZIMSKE GUME

 

Auto centar Munja ima zimske gume različitih proizvođača kako bi svakom kupcu mogli ponuditi nešto za njegov autmobil.

Svakom kupcu 4 zimskih guma, dajemo besplatno čuvanje ljetnih guma za cijelu sezonu!

Ponudu po proizvođaču pogledajte ovdje:

 

Često postavljanja pitanja (ČPP)

 

Kada je pravo vrijeme za postavljanje zimskih guma?

Prema zakon o sigurnosti prometa na cestama zimske gume su obavezne kada nastupe zimski uvjeti. To u prijevodu znači da nema točnog datuma kada zimske gume moraju biti postavljene. Zimski uvijeti su takvi uvjeti kada je kolnik(cesta) prekrivena snijegom ili poledicom. Kazna za takav prekršaj iznosi 700 kn za fizičku osobu, te do 15 000 za pravnu osobu.

Zakon je u tom pogledu jasan, no što kaže praksa?

Praksa kaže da se zimske gume montiraju čim se temperature spuste ispod +10°C i ako po vremenskim prognozama i idućih par dana će temperature i ostati tako niske.

Zašto je to tako?

Zimske gume imaju drugačiji sastav smjese od ljetnih guma, to se može primjetiti i na sam dodir. Zimska guma je puno mekša i napravljena je da pri nižim temperaturama i ostane mekana kako bi što bolje prijanjala uz cestu. Ljetna guma na temperaturama ispod +7°C postaje pretvrda i na suhoj cesti i niskim temperaturama ima jako loše vozne osobine. Ako je ljetna guma pri suhom kolniku nepreporučljiva za vozit, pri pojavi kiše, koja se kasnije pretvara u poledicu, je katastrofalna.


Da li kupiti cjelogodišnje gume?

Cjelogodišnje gume su kombinacija ljetne i zimske gume koja bi bila namjenjena u svim vremenskim uvjetima. Takva guma je namjenjena gradskim automobilima s vrlo malom godišnjom kilometražom (<5 000 km) i ne agresivnoj vožnji. Ukoliko se rade veće kilometraže cjelogodšnja guma je neisplativa jer će se jako brzo potrošiti.

 

Saturday the 4th. Fibus d.o.o., Vulkanizer, Autopraonica. Dunlop Autopraonica Munja, Zagreb
Copyright 2012

©